Mając na uwadze pytania i obawy Klientów dotyczące bezpieczeństwa spożywania pieczywa kupowanego luzem zasięgnęliśmy fachowej wiedzy z Katedry Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Oto informacje, które udało nam się uzyskać:
– aby mieć pewność, że zakupione w sklepie pieczywo jest wolne od koronawirusa należy umieścić je na około 2 minuty w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180-200°C – wirus w takiej temperaturze ulega inaktywacji,
– do chwili obecnej nie wykazano zakażeń koronawirusem drogą pokarmową, co pozwala sądzić że pieczywo (nawet to niezafoliowane) również jest bezpieczne.
Należy pamiętać, że mimo wszystko nadal każdy z nas ma obowiązek zachowania zasad bezpieczeństwa i higieny, które polegają na pobieraniu pieczywa w punktach sprzedaży z wykorzystaniem rękawiczek lub torebek jednorazowych.
Więcej szczegółów dostępne jest w opinii dr hab. n. med. Tomasza Dzieciątkowskiego (Katedra Mikrobiologii Lekarskiej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego).
Mamy nadzieję, że te dobre wieści rozwieją Państwa obawy i pozwolą cieszyć się naszymi wypiekami jak dotychczas😊